Perşembe

Helîma Ardan (Kavurmalı-Soğanlı Un Çorbası)





Helîma Ardan/Yöre: Bingöl

Malzemeler, 6 kişilik:
6,5 su bardağı su (1,5 litre)
4 tepeleme yemek kaşığı un (100 g)
2/3 çay bardağı sıvı yağ (50 g)
4 kibrit kutusu kadar kavurma (100 g)
1 adet orta boy soğan (150-200 g arası)
1,5 tatlı kaşığı tuz (15 g)
1 tatlı kaşığı pulbiber
Hazırlanışı:
Derin bir tencereye suyun yarısını boşaltın üzerine unu yavaş yavaş dökerek çırpma teliyle karıştırın. Topak kalmamasına özen gösterin. Un iyice eriyince kalan suyu ve tuzu ekleyin.
Bu karışımı kaynayana kadar harlı ateşte 10 dakika, kaynadıktan sonra orta ateşte bir 10 dakika daha pişirin. Ocağa koyduğunuz andan itibaren sık sık karıştırın ki dibi tutmasın.
Un-su-tuz karışımı kaynamaya başlayınca, ayrı bir tavada sıvı yağ ve soğanı kavurun. Soğanlar iyice ölsün.
Kavurmayı küp şeker büyüklüğünde doğradıktan sonra soğanın üzerine ilave edin ve bir iki dakika kavurmaya devam edin.
Soğan-yağ-kavurma karışımını (20 dakika pişen) un-su-tuz karışımının üzerine boşaltın, pulbilberini de ekleyin. Karıştırmaya devam ederek bir beş dakika daha kaynatın.
Afiyetle için!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder